Stabijhoun

Hollantilaista alkuperää oleva stabyhoun on vielä varsin harvinainen koirarotu Suomessa.

Se kuuluu FCI:n roturyhmään 7: Kanakoirat ja alaryhmään 7.1: Mannermaiset kanakoirat. Alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan stabyhoun on ollut maatilojen yleiskoira ja näin ollen se on toimittanut useita monipuolisia tehtäviä perheen metsästys-, vahti- ja seurakoirana.Stabyhounin luonne on pehmeä, ystävällinen, rauhallinen ja kärsivällinen, mutta se voi olla myös hyvin itsepäinen. Se ei saisi koskaan olla luonteeltaan aggressiivinen tai näykkivä.

Stabyhoun tulee lasten kanssa hyvin toimeen ja se sopii mainiosti perhekoiraksi. Stabyhounin turkki on helppohoitoinen ja pysyy hyvin puhtaana.Iloinen ja utelias stabyhoun on mielellään kaikessa mukana ja se kiintyy omistajiinsa helposti.

Stabyhounin kouluttamista pidetään varsin helppona sen miellyttämishalun vuoksi. Yleensä stabyhoun on erittäin perso ruoalle, joka helpottaa koiran motivoimista koulutuksessa. Kääntöpuolena ahneus voi johtaa ruoan varasteluun. Koska stabyhoun voi olla itsepäinen, on johdonmukaiseen tapakasvatukseen tärkeä panostaa.

Stabyhoun on aktiivinen koira, joka rakastaa ulkona liikkumista. Sisällä koira pysyy rauhallisena, kunhan se saa päivittäin riittävästi tekemistä. Vaikka stabyhoun tarvitseekin tilaa ympärilleen, se pärjää hyvin myös kerrostalossa, kunhan sen ulkoiluntarve tyydytetään riittävällä lenkkeilyllä ja aivot pidetään aktiivisena erilaisella puuhastelulla ja harrastamisella. Erityisen tärkeää on määrätietoisesti kouluttaa stabyhoun jo pennusta asti yksinoloon kotona, jolloin vältetään eroahdistuksen syntyminen.

Luonnossa vapaasti liikkuessaan stabyhounin tulisi hakea paikasta toiseen säilyttäen silti kontaktin ihmiseen. Vahvan riistahajun kohdatessaan se saattaa kuitenkin lähteä omille teilleen. Stabyhounilta löytyvä riistavietti saattaa saada sen ryntäämään riistan perään kytkettynä ollessaankin. Stabyhounin erityiset kiinnostuksen kohteet ovat linnut sekä myyrät, mutta myös muut metsän eläimet saavat koiran vietit heräämään.

Miellyttämishalunsa vuoksi stabyhoun on erinomainen ja monipuolinen harrastuskoira. Yleisiä harrastuksia ovat muun muassa koiranäyttelyt, metsästys, agility, jäljestäminen sekä tottelevaisuuskoulutus. Stabyhouneja on mukana myös pelastus- ja rauniokoiratoiminnassa.

Lähde: http://www.fscf.fi/stabyhoun